Hva skiller en "modellbil" fra et leketøy?

For en utenforstående så er det ikke lett ved første øyekast å se noen forskjell på disse to:

Og når man får høre prisforskjellen vil de uvitende da naturlig nok velge leketøyet. Hvem av oss har ikke fått høre "sønnen min på fire år har også en sånn bil som du har!" :-)

Men forskjellene er enorme! Du ser det lettere når du tar av karosseriet og ser kun på chassiset (understellet). Konstruksjonen til høyre er ca lik det man brukte på starten av 80-tallet for "seriøs RC bil racing" :-) Kjenn også litt på fjæringen...

1) En skikkelig modellbil kommer som et byggesett. Det er gøy og lærerikt å bygge bilen selv. I løpet av byggeprosessen får du forståelse av hvordan ting henger sammen, hvordan ting funger, hva som kan gjøres av justeringer ("oppsett") på bilen - akkurat som på en ordentlig racerbil. Og når du kjører i stykker noe vil du da vite hvordan du monterer av den ødelagte delen og bytter ut med en ny. Her har man da også manualen til senere å finne frem delenummer og evt se (om man ikke husker helt) hvordan man monterer den. Karosseriet er av solid lexan, som må skjæres/klippes ut, maskeres, lakkeres og påmonteres dekaler (klistremerker). Det å ha bygget alt selv gir deg også en høy grad av stolthet og mestringsfølelse.

2) ALT av deler på bilen kan byttes ut når noe går i stykker. Og det finnes som regel også såkalte oppgraderingsdeler - som gjør den raskere, mer solid - eller at det bare ser kulere ut ("bling"). Når leketøysbilen ryker må du som regel skifte ut ALT - reservedeler finnes ikke.

3) Alt av "innmat" er "modul-basert". Et leketøy har typisk kun 1 felles kretskort med all elektronikk på - og får du 1 defekt der - så er "hele" bilen nede for telling. For en modellbil så er alt delt inn i separate enheter:
-mottaker
-styreservo
-fartsregulator (elektrisk drevne biler)
-gass servo (for fuel drevne forbrenningsmotorer)Så om for eksempel styreservoen ryker, ja så bytter du kun ut den komponenten. Disse komponentene er dessuten godt beskyttet mot vann og støv. Og de er mye mer solid.

Nå skal det nevnes at det også finnes noe i mellom leketøy og modellbiler - såkalte "bashere". Et eksempel på dette kan være Traxxas Slash. Ferdigbygget, solid RTR (Ready To Run = ferdigbygget & komplett). Det funker helt fint til herjing i gata, i et grustak osv. Med de faller igjennom mot en proff modellbil fra. f.eks. Team Associated, TLR, Serpent, Mugen, Shepherd, Tamiya, Yokomo, Xray osv - på en proff modellbilbane.

En annen fordel med at all "innmat" er modul-basert er at du kan ta med deg alt radioutstyret (også motor) over i en ny bil dersom du ønsker det. Så det er en investering du kan ha glede av i mange år. Det skal også nevnes at man bruker elektronikk av høy kvalitet (koster så klart også mer) - som gir deg presis og rask styring, smooth gass og brems, god rekkevidde - og mange justeringsparametre for best og enklest mulig å kunne kontrollere bilen.

4) Bilene er tekniske vidundre, fantastisk dyktige ingeniører driver hele tiden utviklingen fremover. Og bilene som amatørene på klubbnivå kjører med er helt lik de som de beste i verden deltar med i verdendsmesterskap. De har f.eks. avanserte oljefylte støtdempere som gir godt grep og evne til å takle ujevnheter og landinger etter hopp. Dette gjør at de fungerer fantastisk bra - og de blir lettere å kjøre fort med på en krevende bane.

5) Fart! Skikkelige modellbiler har en helt ekstrem ytelse. F.eks. en 1:8 skala bensin (fuel) banebil akselererer fra 0-100 km/t på ufattelige 1.4 sekunder. Og alle typer modellbiler har en hastighet gjennom svingene som er helt vanvittig. Sammenlighet med fullskala biler ser det ut som det er "fast forward". Et leketøy blir til de grader en rundingsbøye mot en modellbil.

6) Solid! En proff modellbil tåler ekstremt mye juling. Det er ikke spart på noe ved valg av materialer - kun det beste er godt nok! Høykvalitets aluminium, karbon, stål, titan, plast, kompositt osv.

7) Levetid. En modellbil er en god investering, om du tar godt vare på den kan du ha glede av den i mange år! Og andrehåndsverdien er også ganske god.

Her er litt mer grunnleggene info om hvordan en RC bil fungerer